Atgal
Trečiadienis, kovo 23 d. 2016

NEkaltos Velykos

Nekaltos Velykos

 

Ach, tas pavasaris, koks gi nuostabus laikas, kasdien džiuginantis vis labiau ir labiau – šiluma, saule, spalvomis. Tai laikas, kai tarsi užbaigiame kažką seno ir pradedame kažką naujo. O kas atsitinka, kai išdrįstame paleisti tai, kas sena? Tuomet atgimstame kažkam naujam, o tai visuomet yra DŽIAUGSMAS ir ŠVENTĖ viduje.

Atgaiva. Atgimimas po žiemos. Minčių, sielos ir kūno apsivalymas Hmmm, tai juk apie Velykas.

Man ši pavasario šventė simbolizuoja ne tik gamtos prisikėlimą, gyvybės atsiradimą, bet ir gyvenimo atsinaujinimą, žydėjimą ir vaisingumą, pokytį, dalinasi Gintarė Jonaitytė, augalinės mitybos ekspertė.

Juk taip gera jaustis žvaliai, lengvai, sveikai ne tik kasdien, bet ir švenčiant – pasipildant kūną „energingu kuru“, protą – teigiama emocija, akis – spalvotu reginiu.

Tad, ką daryti, kad mus aplankytų mielos VELYKOS širdyje ir ant stalo?

PASIRUOŠIMAS: iš anksto, be streso, su malonumu Savaitę ar kelias dienas prieš VELYKAS, apsikuopkime tiek aplinką, tiek namus, nes šventę gi malonu sutikti apsišvarinus. Močiutė sakydavo: „turi būti švarus ir pats, todėl didįjį ketvirtadienį eidavo į pirtį.

Rekomenduoju ir Jums apsilankyti ir pasimėgauti visais pirties malonumais. Taip, apsivalius ir dvasiškai, ir kūniškai ruošiamasi priimti maistą.

Norite patirti mažiau streso prieš ir per šventę?, susėskite su šeima ar tais, su kuriais ketinate švęsti, skirkite laiko ir pasiplanuokite iš anksto, ką norėsite valgyti (pirkinių sąrašas tam – puikus dalykas), kaip puošite stalą (gal kažką jau turite, ar reikės nusipirkti), kas bus atsakingas už vieną ar kitą darbelį – svarbu įjungti visus tam, kad pajustų šventės prasmę, dvasią ir ją kartu sukurtų. Lai šventė tampa – ne privalomas valgio gaminimas, o malonumas pradžiuginti save ir artimiausius.

PATIEKALŲ pasirinkimas ir GAMYBA: įvairovė, derinimas, saikas Taisyklė : „mažiau yra daugiau“ šventės metu tikrai labai padės išlikti žvaliems ir lengviems. Patiekalų įvairovė ir suderinimas papuoš ne tik VELYKŲ stalą, bet padėkos Jūsų skrandžiai taip pat:

 A. ruošdami maistą stenkitės gyvulinės kilmės riebalų naudoti kuo mažiau arba pakeisti sveikomis alternatyvomis: salotas gardinti ne riebia grietine, o augaliniu majonezu, sėklomis ( moliūgų, sezamų, linų sėmenimis - puikus skaidulų šaltinis) salotas, padažus pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis (džiovintais bazilikais, kalendra, krapais), citrinos sultimis ir šalto spaudimo aliejais (pikantiškus skonius suteikia linų sėmenų, kanapių sezamų). Riebus maistas lėtina virškinimą, skatina puvimą, nes maistas ilgiau užsistovi skrandyje.

 B. Ruošdami patiekalus nepiktnaudžiaukite stalo druska, vietoj jos naudokite prieskonius: kalendrą, imbierą, krapus, kmynus, cinamoną, pipirmėtę, žalius salierus (gumbus ir lapkočius), jūros dumblius (wakami, nori). Druska sulaiko vandenį organizme ir kelia kraujospūdį.

 C. Neužmirškite suvalgyti nors kelis šviežius skirtingus vaisius (labai tiks 20 min. prieš valgį greipfrutas ar obuolys – natūraliai padeda virškinti ir detoksikuoti organizmą) ir daržoves (morka, salieras) ar raugintus kopūstus ar agurkus (padės išskirti virškinimo fermentų ir pasigaminti gerųjų bakterijų). Daug skaidulų (švieži vaisiai ir daržovės) turintis maistas ilgiau suteikia sotumo jausmą, natūraliai valo.

 D. Baltų miltų kepinius, saldumynus iš parduotuvės (šokaladas, sausainiai, pyragėliai, tortai) keiskite labai skaniomis alternatyvomis – šviežiais ir džiovintais (datulėmis, slyvomis) vaisiais, namuose pagamintais skanėstais (vietoje baltų miltų naudokite ryžių, žirnių, avižų miltus ar jų mišinius; vietoje cukraus – natūralų medų, vietoj riebalų – kokosų ar kakavos sviestą). Cukrus (tiek baltasis, tiek rudasis) ir balti miltai sukelia disbakteriozę (gerųjų bakterijų trūkumą), acidozę (organizmo rūgštėjimą) ir pakenkia kasai. Ir dar virš 150 ligų.

 E. Actą keiskite fermentuotu grūdų gėrimu – rejuvelaku: Visos acto formos, taip pat ir obuolių actas, yra stipriai toksiškas žmogaus organizmui. Actas gaminamas atskiedžiant vieną dalį acto rūgšties (įprastas nuodas, esantis bet kurioje chemijos laboratorijoje) su 19 dalių vandens. Actas pernelyg stimuliuoja skydliaukę, o tai veda prie hipertirozės ir ją lydinčių sveikatos problemų tokių kaip endokrininiai sutrikimai, kalcio apykaitos sutrikimai, medžiagų apykaitos tempo sutrikimai, riebalų apykaitos sutrikimai, svorio problemos, apatija, galvos skaumai ir klasikinis vokų paburkimas. Ši stimuliacija taip pat pagreitina senėjimo procesą.[ Dr. Douglas Graham].

 F. Gerkite vandenį (po vieną stiklinę su citrina prieš kiekvieną didįjį valgį) arba patys pasigaminkite natūralių sulčių iš vaisių arba žaliąjį akimirksniu detiksikuojantį kokteilį, kurį geriausiai vartoti iš ryto, po vandens arba 30-40 min., prieš valgį. Venkite saldžių gazuotų gėrimų, nes šie gėrimai labai kaloringi, nuodingi (didžiulis kiekis cukraus ir angliarūgštės), sukeliantys pilvo pūtimus, „stovėjimą“, dujų kaupimą.

 

 

PATIEKALŲ VALGYMAS: lėtas mėgavimasis šventine akimirka

A. Išlaikykite valgymo režimą ir švenčių metu, o, jei jo neturite – sukurkite, ši šventė - puikus metas tam. Nesėskite prie stalo alkani arba prisiragavę gaminant. Pasistenkite, kad nevalgymo laikotarpis netruktų ilgiau kaip 5 valandas. Kai žmogus alkanas, jis dažniausiai valgo labai greitai ir suvalgo didelį kiekį maisto, skatinamas persivalgymas. Kai žmogus prisiragauja gaminant visokio maisto, gresia skrandžio „stovėjimas“ ir nevirškinimas.

B. Tarp skirtingų patiekalų valgymo pabandykite padaryti 20 minučių pertrauką. Vaisius valgykite 20 - 30 min. prieš valgį. Stenkitės su kiekvienu valgiu suvalgyti šviežių ar gumbinių daržovių, apšlakstytų aliejumi ir maltomis linų sėmenimis. Daržovės skatina skrandžio peristaltiką (virškinimą ir judėjimą virškinimo traktu).

C. Mėgaukitės maistu: valgykite lėtai, stenkitės kiek galima daugiau sukramtyti maistą. Ilgiau kramtant (vieną kąsnį 20-30 kartų) yra geriau suvirškinamas maistas. Sotumas pajuntamas po 20 minučių nuo valgymo pradžios.

D. Valgykite iš mažesnių lėkščių ir prie dekoruoto stalo (galima puošti želmenimis), malonioje aplinkoje (užsidėkite Jums patinkančią malonią muziką kaip foną, pakvėpinkite aplinką smilkalais ar nulupkite šviežią apelsiną – aplinka iš karto pataps labai kvapni).

E. Neužsisėdėkite prie šventinio stalo ar žiūrint televizorių. Išeikite pasivaikščioti į lauką arba pažaisti. Bendraukite, dalinkitės su Jums artimais žmonėmis.

F. O, jei visgi teks pajusti apsunkintam virškinimui – gerkite žolelių ir prieskonių arbatas, kurios gerina virškinimą (kmynų, pankolių, raudonėlių, ramunėlių, ciberžolę, gvazdikėlius ir kt.). Prieskoniai yra unikali gydomoji medžiaga be reikalo primiršti, jie gali būti vartojami ne tik patiekalų pagardinimui, bet virškinimo gerinimui, šlakų šalinimui, šilumos didinimui.

 

 

 

Štai pažvelkime į keletą iš jų, kurių kiekvienas tikrai turi namų virtuvėlėje:

Cinamonas Turi stimuliuojančių, antiseptinių ir valomųjų savybių. Jei į arbatos stiklinę įdėsime cinamono, kardamono, imbiero, gvazdikėlių – palengvės kosulys, gydysime peršalimą, pagerės virškinimas. Visų prieskonių dėti po 0,5 arbatinio šaukštelio stiklinei vandens. Kalendra Tai aromatinė ir stimuliuojanti priemonė. Arbata vartojama esant skrandžio sutrikimams, nuo pykinimo ir vėmimo, veikia kaip kraują valanti priemonė. Kardamonas Stiprina širdį ir plaučius, gerina virškinimą. Virškinimo pagerinimui sukramtyti 1–2 kardamono sėklas po valgio.

Kurkuma (ciberžolė) Vartojama gydant artritus, valo šlakus iš organizmo, gerina virškinimą. Kaip antibakterinė priemonė vartojama storosios žarnos mikroflorai palaikyti (sunaikina patogeninę mikroflorą, sugebėdama palikti veiklias natūralias naudingas žarnyno bakterijas). Esant vidurių užkietėjimui, nevirškinimui, rekomenduoju dėti į ruošiamą maistą.

Imbieras Imbiero arbata su citrina valo kraują, neutralizuoja visus toksinus, šlakus. Labai gerai šią arbatą gerti esant blogam virškinimui, susikaupus kūne gleivėms. Pusė stiklinės arbatos geriama 2-3 kartus dienoje 20-30 min. prieš valgį (0,3 arbatinio šaukštelio imbiero stiklinei vandens). Prieš valgį sukramtytas citrinos griežinėlis, apibarstytas imbieru ir druska, suaktyvins virškinimo liaukų veiklą.

Raudonėlis Raudonėlyje daug eterinių aliejų, rauginių medžiagų, taip pat vitamino C, karotino. Liaudies medicinoje vartojamas raudonėlio nuoviras apetitui stiprinti ir žadinti, virškinimui gerinti, sumažėjus skrandžio sulčių rūgštingumui, viduriuojant, sergant kepenų ligomis, angina, kosint, pakilus arteriniam kraujospūdžiui, sergant plaučių tuberkulioze, gripu, bronchine astma, pranykus mėnesinėms, po gimdymo.

Krapai slopina vėmimą, mažina žarnyno dieglius. Krapų sėklos gerina virškinimą, mažina vidurių pūtimą, tirpdo inkstų ir šlapimo pūslės akmenis. Sutrintas sėklas sumaišyti su medumi. Valgyti 3 kartus per dieną 20 – 30 min. prieš valgį., gerins virškinimą.

Kvapusis mairūnas Mairūnų arbata žadina apetitą, gerina virškinimą, slopina migreninius galvos skausmus, raminančiai veikia nervų sistemą, gydo nuo nemigos.

Linkiu, kad VELYKOS būtų šventė, kurią norisi kartoti su malonumu – be kaltės jausmo ir savigraužos (papildomi priaugti kilogramai, nepatinkanti išvaizda veidrodyje), pykčių, streso, o su pavasarišku lengvumu, gaiva, ryškiomis spalvomis, bendryste.

 

Pasiruošimo Velykoms ir sąmoningo šventimo patarimais dalijosi Gintarė Jonaitytė, augalinės mitybos ekspertė.

Balsavo: 0
Komentarų 736 Peržiūrėjo Share on Facebook Google+